Fotoalbum
Billeder af de skibe jeg sejlede med i 1965 og i perioden 1967 - 1977, samt billeder fra Kyndbyværket, hvor jeg
arbejdede 1987 - 2005 og meget andet.
Se indslag om Kyndbyværket 15.10.2014 på TV2/Lorry:
http://www.tv2lorry.dk/arkiv/2014/10/15?video_id=96229
Historien om ØK (den korte version):
ØK er en af kronjuvelerne i dansk erhvervshistorie, og tilbage i 1970erne var ØK målt på omsætning og ansatte den største virksomhed i Norden, større end Volvo og A.P. Møller - Mærsk. Med salget af Plumrose i Venezuela er der ikke meget tilbage af det gamle kompagni. Faktisk kun en flytteforretning.
ØK synger på sit allersidste vers. Medierne fortæller i disse dage historien om, at ØK nu har måttet give op i Venezuela, hvor der sidste år var en inflation på næsten 60 procent. Efter salget af fødevareselskabet Plumrose for 390 mio. kr. til Latam Foods Holding har ØK kun sin internationale forretning med 3.000 ansatte tilbage. Og den skal også sælges på et tidspunkt.
ØK er en af kronjuvelerne i dansk erhvervshistorie, men er i dag kun skyggen af, hvad det verdensomspændende og stolte konglomerat var i fordums tider. Engang ejede ØK alt fra rederi til værft, containerskibe, slagterier, industriselskaber, agenturer for mange store internationale virksomheder og fabrikker, plantager og ejendomme over hele verden.
Siden gik det den forkerte vej med kæmpe underskud og en række kapitaludvidelser i ØK. Efter en voldsom deroute med mange problemer blev selskabet i løbet af 00erne reelt et afviklingsselskab.
Da ØKs geniale engelske topchef Mark Wilson i november 2005 solgte børneernæringsforretningen EAC Nutrition for 9,4 milliarder kr. til hollandske Royal Numico, var ØK ingen stor virksomhed længere. Flemming Højbo, daværende ansvarshavende redaktør for Berlingske Nyhedsmagasin – i dag Berlingske Business Nyhedsmagasin – kaldte i Berlingske Business ØKs storhed og fald for »en trist historie«.
»Solen gik aldrig ned over ØK. De var aktive over hele verden, men virksomheden faldt på indavl. De havde krydsejerskab efter tysk model. Aktionærerne kunne hoppe og springe. Direktionen kontrollerede, og den var præget af interne magtopgør bag lukkede døre. Så skulle det gå galt,« sagde Flemming Højbo.
Det store konglomerat var helt op i slutningen af 1970erne ikke blot Danmarks største virksomhed, men også Nordens største målt på omsætning og antal medarbejdere. 40.000 ansatte, så mange medarbejdere var der. ØK var større end den svenske industrigigant Volvo og danske A.P. Møller - Mærsk.